Actueel

Categorieën

Terug
nov 23, 2016 |
Dorpsplan,  |
secretariaat

Terschuur en Zwartebroek willen groeien

Zwartebroek en Terschuur krijgen de komende tien jaar een heel ander gezicht, als het aan bewoners ligt. Meer voorzieningen en starterswoningen moeten jongeren verleiden om niet te vertrekken naar omringende plaatsen.

Dat blijkt uit het nieuwe Dorpsplan van Zwartebroek en Terschuur. Er staat veel nieuwbouw op til. Zo pleit het plan voor de komst van een nieuwe basisschool, sporthal, gezondheidscentrum, kinderboerderij en een bedrijfsverzamelgebouw. Ook pleiten bewoners voor extra woningen voor starters en senioren.

Woningbouw
Met die woningbouw is al deels begonnen door de aanleg van de wijk Het Domein met 39 woningen in Zwartebroek. De komende jaren komen daar met de nieuwbouwwijk Dwarsakker nog 97 koop- en huurwoningen bij. "Dat is heel fijn", zegt pomphouder Bertha Kelderman uit Terschuur. "Je ziet nu dat jongeren vaak in Nijkerk of Barneveld gaan wonen. De komst van meer starterswoningen vind ik het meest belangrijk."

Frans Vernooij van de dorpswerkgroep valt haar bij. "Klein blijven is voor Terschuur en Zwartebroek geen optie. We moeten groeien om nieuwe voorzieningen te kunnen creëren en de Spar en de winkels te behouden. Je hebt nu eenmaal meer mogelijkheden als je groter bent."

Net als andere plattelandsdorpen hebben Terschuur en Zwartebroek te maken met een vergrijzende bevolking. Volgens de prognose in het dorpsplan neemt het aantal 75+ers de komende jaren fors toe. Het totaal aantal inwoners van 2645 in 2015 daalt naar 2545 in 2020. Daarna zet de daling vermoedelijk door.

Speciaal voor de ouderen komt er een gezondheids- en woonzorgcentrum in Zwartebroek. Alle zorgverleners zoals de tandarts en de huisarts komen onder één dak. Het centrum wordt gekoppeld aan een appartementencomplex voor senioren. Eind 2016 gaat de bouw van start, eind 2017 is de oplevering.

Speelvoorzieningen
De komst van meer speelvoorzieningen voor kinderen is ook een grote wens vanuit de dorpsgemeenschappen van Terschuur en Zwartebroek. "Er is te weinig te doen voor hen", zegt Vernooij. "Speeltoestellen zijn vaak verouderd en niet meer van deze tijd. Daar moet iets aan gebeuren." Daarom mochten kinderen van basisscholen De Zaaijer en Het Anker meedenken over het Dorpsplan. Ze kwamen met een bijzonder voorstel: ze willen een fietscrossbaan. Een leuk idee, vindt Vernooij, maar concrete plannen zijn er nog niet. "Maar we gaan zeker onderzoeken of het mogelijk is."

Uitwerkgroepen gaan de ideeën in het Dorpsplan de komende tijd concreet maken. De gemeente Barneveld gaat kijken of de plannen te realiseren zijn.

Bron: AD.nl (Johan Hardeman)