Actueel
Traag internet last in buitengebied
Een extreem trage internetverbinding drijft bewoners van het Barneveldse buitengebied tot wanhoop. Ze luiden de noodklok in het nieuwe dorpsplan van Terschuur en Zwartebroek.

Het afspelen van video's of downloaden van grotere bestanden duurt eindeloos. "Met YouTube is het altijd even de vraag wat langer duurt: de video kijken of het wachten op de video", zegt Robert de Goeij. Hij woont aan de Stoutenburgerweg tussen Terschuur en Achterveld en ontvangt internet via de telefoonlijn. Een aparte internetkabel ligt er niet.
Ergenis
De internetsnelheid van De Goeij ligt tussen de 1 en 3 MB's per seconde. Ter vergelijking: de snelheid is bij 4G-internet 12,5 MB per seconde. En dan 'knalt' de internetverbinding van De Goeij er ook nog eens vaak uit. Hetzelfde geldt voor telefoongesprekken. De belverbinding valt soms zomaar weg. "Dat is vervelend, want ik werk veel vanuit huis."
De ergernis is groot, want het buitengebied telt veel bedrijven. Niet alleen agrariërs maken steeds meer gebruik van internet, maar ook campings, garagebedrijven of zelfstandigen die thuis werken. "Die bedrijven zijn afhankelijk van internet. Het is erg onhandig dat het niet werkt, zoals het zou moeten werken", zegt De Goeij.
Doorn in het oog
In de dorpen is internet van veel betere kwaliteit. Barneveld heeft glasvezel. Dat is een doorn in het oog van de bewoners van Terschuur. Dwars door hun dorp loopt een glasvezelkabel, maar het internet daarvan is niet bestemd voor Terschuurse huishoudens. De kabel loopt door naar Barneveld, bewoners van Terschuur hebben het nakijken. Daar moet snel verandering in komen, zegt Frans Vernooij van de dorpswerkgroep van Terschuur en Zwartebroek. Snel internet is één van de speerpunten in het nieuwe dorpsplan. "Beter internet is voor mij een hoofdzaak. Het is belachelijk dat ze in Barneveld glasvezel hebben, terwijl bij ons de kabel door het dorp loopt."
Bezig
De gemeente Barneveld is druk bezig om de internetkwaliteit in de buitendorpen en de bijbehorende gebieden te verbeteren, zegt woordvoerder Bertil Rebel. "Er is een intentieverklaring getekend met kabelbedrijf CIF. Begin 2017 gaan medewerkers de deuren langs in het buitengebied om bewoners te vragen naar hun interesse in glasvezel. Als meer dan de helft van de bewoners interesse heeft, legt het bedrijf glasvezel aan." Wethouder Gerard van den Hengel verwacht dat de spa in 2018 de grond in kan.
Bron: AD.nl (Johan Hardeman)